Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Να πάρω σκύλο ή να μην πάρω;


Γράφει η Μαρία Αλατσά
Dog walker - Puppy trainer

Το σκέφτεστε λοιπόν να αποκτήσετε έναν νέο σκύλο. Δεν είστε όμως ακόμα σίγουροι αν θέλετε ή αν μπορείτε να τον έχετε.




Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να βοηθήσει λίγο τους αναποφάσιστους για το αν θα πρέπει τελικά να πάρουν σκύλο, αλλά επίσης (και ακόμα περισσότερο) για να βάλει σε σκέψεις αυτούς που ήδη έχουν αποφασίσει να αποκτήσουν ότι έχουν κάνει σωστή επιλογή.

Θα πρέπει αρχικά να αναλογιστείτε γιατί θέλετε να πάρετε σκύλο. Τον θέλετε για να έχετε μία παρέα, τον θέλετε για κάποια εργασία ή φύλαξη ή μήπως τον θέλετε γιατί έχει γίνει μόδα ή τα παιδιά σας σας το ζητούν επίμονα; Αν ανήκετε στις τελευταίες δύο κατηγορίες τότε σας λέω ξεκάθαρα όχι. Μην αποκτήσετε σκύλο. Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου. 

Το επόμενο που πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι ο σκύλος είναι δέσμευση και έχει πολλές ανάγκες. Θα πρέπει να είστε σίγουροι πως είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητα σας, ότι έχετε τον χρόνο και την διάθεση να ασχοληθείτε με τον σκύλος σας (για την εκπαίδευση του, για την φροντίδα του, για την βόλτα του, για το παιχνίδι του κ.λ.π.). Στις διακοπές τι θα κάνετε με τον σκύλο σας; Έχετε την δυνατότητα να τον παίρνετε μαζί σας; Υπάρχει κάποιος άνθρωπός που θα μπορούσε να τον φροντίσει όσο εσείς απουσιάζατε; Αν όχι, είστε διατεθειμένος να στερηθείτε τις διακοπές σας για να μείνετε με τον σκύλο σας;    
Επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε το οικονομικό κομμάτι. Θα χρειαστεί να δαπανήσετε χρήματα για την εκπαίδευση του, για τα απαραίτητα αξεσουάρ του, για την τροφή του, για τον κτηνίατρο και για τις φαρμακευτικές του ανάγκες. Το κόστος αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο (αλλάζει βέβαια ανάλογα με την ράτσα του σκύλου, το μέγεθος του και τις ανάγκες του) αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας.

Και το τελευταίο πράγμα που θα σας ζητήσω να σκεφτείτε, αλλά κατά την γνώμη μου, το πιο σημαντικό από όλα, δεν είναι αν μπορείτε να προσφέρετε όλα αυτά στον σκύλο σας τώρα, αλλά και αν θα μπορείτε και θα θέλετε μακροπρόθεσμα να συνεχίσετε να το κάνετε. Ας πούμε, για παράδειγμα, πως είστε φοιτητής. Πάντα θέλατε να αποκτήσετε ένα σκύλο, αλλά οι γονείς σας δεν σας το επέτρεπαν, τώρα λοιπόν που πήγατε σε δικό σας σπίτι, είναι πολύ πιθανόν να θελήσετε να αποκτήσετε επιτέλους το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Αλλά σκεφτείτε.... Σε μερικά χρόνια η φοιτητική σας ζωή θα τελειώσει. Και τι θα γίνει τότε με τον σκύλο σας; Αν είστε αναγκασμένος να επιστρέψετε στο σπίτι των γονιών σας, πολύ πιθανό εκείνοι να μην δεχθούν το ζώο σας. Τι θα κάνετε λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση; Είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολήσει από τώρα. Πριν αποφασίσετε αν θα αποκτήσετε τον σκύλος σας και όχι τότε. 

Δεν προσπαθώ να αποτρέψω κανέναν από το να πάρει σκύλο. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να καταλάβετε πως ο σκύλος χρειάζεται χρόνο, αγάπη και φροντίδα. Και τα χρειάζεται για όσο θα ζει. Σκεφτείτε καλά πριν πάρετε την απόφαση σας και αν τελικά προχωρήσετε να είστε σίγουροι πως ο σκύλος που θα αποκτήσετε θα σας χαρίσει πολλές χαρούμενες στιγμές και αγάπη. Ανταποδώστε το και εσείς λοιπόν σε αυτόν! Το αξίζει!

Για σχόλια, παρατηρήσεις ή ερωτήσεις μπορείτε να μας στείλετε e- mail στην διεύθυνση: dogsdogs@outlook.com.gr ή να μας βρείτε στο facebook στην σελίδα dogs.gr.

Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...