Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Κοινωνικοποίηση κουταβιού


Κοινωνικοποιώ το σκύλο μου σημαίνει ότι τον φέρνω σιγά - σιγά και προσεκτικά σε επαφή με οτιδήποτε θα συναντήσει στη μετέπειτα ζωή του ώστε, μεγαλώνοντας, να γίνει ένας ισορροπημένος σύντροφος . Αυτό ισχύει για όλους τους σκύλους ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη ράτσα και το είδος της εργασίας που θα κάνουν (σκύλοι-φύλακες, κυνηγετικοί σκύλοι ,οδηγοί τυφλών ,σκύλοι έρευνας και διάσωσης, σκύλοι συντροφιάς).
Περίοδος της κοινωνικοποίησης

Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους περίεργα ζώα και τους αρέσει να εξερευνούν τα πάντα στο χώρο τους. Στην πρώτη περίοδο της ζωής τους, από την 8η εβδομάδα έως περίπου την 16η, αυτό το κάνουν δίχως φόβο .Καθώς μεγαλώνουν όμως, αρχίζουν να δείχνουν επιφυλακτικότητα απέναντι σε καταστάσεις και αντικείμενα με τα οποία δεν είχαν εξοικειωθεί όταν ήταν πιο μικρά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη φοβιών ή/και επιθετικότητας π .χ προς άλλους ανθρώπους ή ζώα, μηχανάκια, ποδήλατα κ .α.

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες ,η κρισιμότερη περίοδος για την κοινωνικοποίηση ενός σκύλου είναι από την 8η – 16η εβδομάδα της ζωής του, αν και πάντα θα πρέπει να συντηρείται . Αυτό το χρονικό διάστημα αναλαμβάνουμε το ρόλο του ¨γονέα¨ και του ¨φίλου¨ που πρέπει να καθοδηγεί ,να ενθαρρύνει, να επιβραβεύει και να δείχνει το σωστό δρόμο (τις σωστές συμπεριφορές) στο μικρό μας φιλαράκι ακριβώς όπως θα κάναμε και για τα παιδιά μας. Όσες περισσότερες ευχάριστες εμπειρίες έχει το κουτάβι μας τώρα ,τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να ωριμάσει σε ένα ισορροπημένο ,φιλικό ενήλικο σκύλο που δεν θα φοβάται ότι και αν βρεθεί στο δρόμο του. Αλλά και αν ακόμα κάτι τον τρομάξει θα μπορέσει να επανέλθει γρήγορα χωρίς ακραίες αντιδράσεις .

Σημαντικό Αν σε αυτή την περίοδο συμβεί κάτι δυσάρεστο/τρομακτικό για το σκυλί (πόνος από ένεση, τραυματισμός, άσχημη συμπεριφορά ανθρώπων ή άλλων ζώων προς το σκυλί) σίγουρα θα υπάρχει αντίκτυπο στην περαιτέρω διαμόρφωση του χαρακτήρα του .Στην ηλικία αυτή όλες οι εμπειρίες ,ευχάριστες ή δυσάρεστες, γράφονται ανεξίτηλα στο μυαλουδάκι του και θα τις θυμάται στο υπόλοιπο της ζωής του.

Ο βαθμός της κοινωνικοποίησης που θα προσφέρετε στο κουτάβι σας, να είστε σίγουροι πως θα αντανακλάται στο μελλοντικό του χαρακτήρα.. Τα λιγότερο κοινωνικοποιημένα κουτάβια όταν μεγαλώσουν γίνονται δειλά ,ντροπαλά, πολλές φορές επιθετικά και ανίκανα να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη σκυλίσια ζωή..

Ο ρυθμός ανάπτυξης και ωρίμανσης των σκύλων διαφέρει πολύ με αυτό των ανθρώπων. Ο άνθρωπος χρειάζεται γύρω στα 20 χρόνια για να ωριμάσει πνευματικά (πολλές φορές πολύ παραπάνω….!!) ενώ ο σκύλος ωριμάζει σε 1,5 χρόνο περίπου, ανάλογα τη ράτσα .Οι μικρόσωμες ράτσες τείνουν να ωριμάζουν σωματικά και πνευματικά γρηγορότερα από τις μεγαλόσωμες. Οπότε, μια εβδομάδα από τη δική μας παιδική ηλικία θεωρείται μικρή χρονική περίοδος, για το κουτάβι μας, όμως, είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής του.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε αμέσως την κοινωνικοποίηση από την πρώτη στιγμή που θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι μας. Δεν είναι σωστό να το απομονώνουμε από τη ζωή και τους ρυθμούς του σπιτιού μας, ούτε να το έχουμε μόνιμα περιορισμένο σε κάποιο κλειστό χώρο.

Ζητάμε από γνωστούς και φίλους να έρθουν και να γνωρίσουν το μικρό μας ,ειδικά αν έχουν και παιδάκια Μετά το 2ο εμβόλιο και πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο μας, μπορούμε να το φέρουμε σε επαφή με άλλα κοινωνικοποιημένα σκυλιά σε καθαρούς χώρους και να ξεκινήσουμε τις βόλτες με το αυτοκίνητο .Δύο εβδομάδες μετά το 3ο εμβόλιο μπορούμε να το παίρνουμε μαζί μας παντού.

Οι δύο μήνες που θα ακολουθήσουν είναι το πιο σημαντικό στάδιο στη ζωή του σκύλου μας και δεν πρέπει να χάνουμε ούτε μέρα! Ακόμη και αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να ασχοληθείτε μαζί του περισσότερο σε θέματα εκπαίδευσης οφείλετε να δουλέψετε μαζί του πάνω στην κοινωνικοποίηση για να βάλετε τις βάσεις για μια αρμονική συμβίωση . Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή που δεν χρησιμοποιεί βίαιες μεθόδους για να σας βοηθήσει πάνω σε αυτό το τόσο σημαντικό στάδιο.

Για μια επιτυχημένη κοινωνικοποίηση :

Το κουτάβι μας πρέπει να έρθει σε επαφή και να δημιουργήσει ευχάριστες εμπειρίες με ανθρώπους διαφορετικής εμφάνισης και ηλικίας.

Πρέπει να γνωρίσει:
  • Άντρες, γυναίκες ,παιδιά (από βρέφη έως εφήβους) ,ηλικιωμένους.
  • Ψηλούς ανθρώπους, κοντούς, με μουστάκι, με μούσι, με γυαλιά, με καπέλα, με κράνη.
  • Ανθρώπους που αγαπάνε τα σκυλιά αλλά και εκείνους που τα φοβούνται, γιατί οι τελευταίοι έχουν εντελώς διαφορετική γλώσσα σώματος από τους πρώτους. Ένας ενήλικος σκύλος που δεν έχει γνωρίσει το πώς κινείται ένας φοβισμένος άνθρωπος από μικρός, μπορεί να εκλάβει τις κινήσεις του ως επιθετική διάθεση και να εκδηλώσει επιθετικότητα προς αυτόν.
Άλλα ζώα
  • Σκύλους από διαφορετικές ράτσες , ημίαιμους και καθαρόαιμους .Προσοχή εάν θέλουμε να γνωρίσουμε ένα μικρόσωμο σκυλάκι (Μαλτεζ, κανις ,Γιορκσαϊρ τεριε) με κάποιο μεγαλόσωμο (Γερμανικό ποιμενικό,Ροτβάϊλερ ,Δαλματίας) πρέπει το μεγαλόσωμο να είναι άριστα κοινωνικοποιημένο και ήρεμο για να μην τρομάξει το μικρότερο σκυλάκι .Αν χτυπήσει το μικρότερο κατά λάθος πάνω στο παιχνίδι μπορεί να το αναγκάσει να μπει σε αμυντική θέση και να αγριέψει.Αυτό το μικρό περιστατικό θα χαραχτεί στη μνήμη του κουταβιού και μπορεί αργότερα να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά προς τους άγνωστους, μεγαλόσωμους σκύλους.
  • Γάτες, κότες ,χάμστερ, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια και γενικά με όποιο άλλο είδος ζώου θα συναναστραφεί στη ζωή του. Παίρνουμε πάντα τα απαραίτητα μέτρα για να μην πληγωθεί κανένα ζώο.
Το περιβάλλον που θα ζήσει
  • Εμπορικά κέντρα και δρόμοι, πάρκα ,πλατείες, παιδικές χαρές , προαύλια σχολείων, παραλίες
  • Ποδήλατα, πατίνια, μηχανάκια, αυτοκίνητα μεγάλα και μικρά
  • Ηλεκτρικές συσκευές που κάνουν θόρυβο (σκούπα, μπλέντερ, μίξερ, σεσουάρ)
Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω μπορείτε να βοηθήσετε να μεταμορφωθεί το μικρό σας σε ένα ξένοιαστο ενήλικα που θα χαίρεται να ακολουθεί παντού (χωρίς να δημιουργεί προβλήματα) τους περήφανους γονείς του, ΕΣΑΣ!!!

Χρειάζεται αρκετή συνειδητή δουλειά, αλλά αξίζει να είστε σίγουροι….

Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...